Lymfetaping bij oedeem
Wanneer er sprake is van vochtophoping in het weefsel, kan een oedeemfysiotherapeut uw oedeembehandeling ondersteunen met gebruik van lymfetape. Lymfetape is een elastische tapesoort die op een speciale wijze op de huid in het oedeemgebied wordt aangebracht. De mate van rekbaarheid van de tape komt ongeveer overeen met de mate van rekbaarheid van de eigen huid. De tape tilt de huid een beetje op, waardoor er in de laag van het weefsel onder de opperhuid ruimte ontstaat. Hier liggen de uiteindjes van de lymfevaatjes die ervoor moeten zorgen dat de lymfe uit het weefsel wordt opgenomen en afgevoerd.
Lymftaping kan worden toegepast op armen en benen met lymfoedeem, maar het is ook mogelijk om oedeem te behandelen op plaatsen in het lichaam waar compressietherapie niet of nauwelijks mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan oedeem in het gezicht, het halsgebied, de borst of in de genitaalstreek. Het zijn moeilijk te behandelen plaatsen waar compressiemateriaal niet altijd uitkomst kan bieden.
De tape kan 5-7 dagen blijven zitten, u kunt ermee douchen, baden en zwemmen en al die tijd blijft het zijn werk doen.
Het op de juiste wijze, onder de juiste spanning, op de juiste plaats aanbrengen van de tape is essentieel voor een geslaagde behandeling.
Belangrijk is dat de behandelaar voldoende inhoudelijke kennis heeft over taping en de aandoening die wordt behandeld. De behandeling van lymfoedeem, een medische aandoening, is voorbehouden aan oedeemfysiotherapeuten en huidtherapeuten.
Heeft u vragen over lymfetaping of wilt u graag een afspraak maken bij één van onze oedeemfysiotherapeuten? Dan kunt u terecht bij Bertine Tieberink, Leonieke Vossebeld, Pauline Wolthuizen, Elles Witbreuk, Laura Kampshof en Niki van Eyck.